Код

Назва

Ціна

Термін

1063

Глюкоза

80 грн.

1 дн.

Вид забору


Глюкоза

Глюкоза крові - аналіз, який показує вміст цукру в крові, який служить організму основним джерелом енергії.

Головні джерела глюкози:

  • сахароза,
  • крохмаль,
  • запаси глікогену в печінці,
  • глюкоза, що утворюється в реакціях синтезу з амінокислот, лактату.

Для підтримки нормальної життєдіяльності організму потрібно баланс глюкози і інсуліну. У здорової людини він підтримується природним чином, а цукру в крові збільшується після прийому їжі. При цьому підвищується вироблення інсуліну, який знижує цукор. Його рівень безпосередньо залежить від раціону.

У разі порушення балансу підвищується вміст глюкози. Організм намагається повернути рівень цукру до нормальних показників. Хронічна нестача глюкози викликає ушкодження нервової системи і мозку.

Показання до призначення

Показаннями до призначення дослідження можуть бути:

  1. Інсулінзалежний і інсулінонезалежний цукровий діабет (діагностика і моніторинг захворювання);
  2. Патологія щитовидної залози, надниркових залоз, гіпофіза;
  3. Захворювання печінки;
  4. Ожиріння;
  5. Діабет вагітних;
  6. Порушена толерантність до глюкози.

Референсні значення (норми лабораторії)

Аналіз на цукор рекомендується здавати натще (після 8-10 годин останнього вживання їжі). Ранкова чашка кави кардинально змінить показники глюкози. Також впливають контрацептиви, сечогінні засоби і інші ліки. Напередодні не можна вживати алкоголь, жирну і смажену їжу. Зниження рівня глюкози в сироватці крові може спостерігатися у хворих з еритроцитозом (гематокрит> 55%) або вираженому лейкоцитозі (лейкемії). Підвищення рівня можливо у завзятих курців. Ступінь підвищення рівня глюкози повинен оцінювати лікар.

Норми для різних категорій людей:

Діти до року: 2,8-4,4 ммоль / л;

Діти: 3,3-5,5 ммоль / л;

Дорослі: 3,9 - 5,8 ммоль / л.

Підвищення показника

Незначне підвищення рівня глюкози в крові не доставляє особливого занепокоєння і може виникати під впливом щоденних ситуацій.

Інші причини підвищеного рівня глюкози:

  • акромегалія,
  • сильний стрес (реакція на травму, серцевий напад, інсульт),
  • хронічна ниркова недостатність,
  • синдром гіперкортицизму (Іценко - Кушинга),
  • гіпертиреоз,
  • цукровий діабет,
  • рак підшлункової залози,
  • панкреатит,
  • крововилив в мозок, інфаркт міокарда,
  • наявність антитіл до інсуліновим рецепторам,
  • прийом тіазидів, кофеїну, естрогенів, глюкокортикоїдів.

Зниження показника

Зниження рівня глюкози можливо через таких причин:

  • ендокринна патологія (хвороба Аддісона, адреногенітальний синдром, гіпопитуїтаризм, гіпотиреоз);
  • передозування гіпоглікемічних препаратів й інсуліну;
  • важкі хвороби печінки (цироз, гепатит, карцинома, гемохроматоз);
  • злоякісні непанкреатичні пухлини: рак надниркової залози, рак шлунка, фібросаркома;
  • ферментопатии (глікогенози - хвороба Гірке, галактоземия, порушена толерантність до фруктози);
  • порушення харчування (тривале голодування, синдром мальабсорбції);
  • отруєння миш'яком, хлороформом, саліцилатами, антигістамінними препаратами, алкогольна інтоксикація;
  • інтенсивне фізичне навантаження;
  • прийом анаболічних стероїдів, пропранололу, амфетаміну.